dijous, 3 de juliol del 2008

Manifiesto por la lengua común


La cadena de televisió Telecinco s'ha adherit avui al Manifiesto por la lengua común, que el passat 23 de juny va presentar un grup d'intel·lectuals a Madrid. La cadena comparteix les exigències d'aquest grup d'intel·lectuals, entre els quals hi ha Mario Vargas Llosa, Fernando Savater o Álvaro Pombo, que demanen que el parlament espanyol elabori una normativa per fixar que el castellà sigui la llengua oficial de tot el territori i l'única 'que pot ser-li suposada' als seus ciutadans'.

Telecinco és la primera televisió que s'adhereix a aquest manifest. A més, Telecinco ha dit, a l'informatiu del migdia, que 'posa a disposició del col·lectiu que porta aquesta iniciativa el seu canal de televisió per donar suport a aquest projecte'.

Si ells s'adhereixen al manifest, nosaltres ens adherirem a una vaga que consisteix en no mirar telecinco. Això no és un boicot, sinó una vaga. Telecinco mai més!


PER A QUI NO HO SÀPIGA TELECINCO ÉS LÍDER D'AUDIÈNCIA A CATALUNYA; ELLS A CANVI D'AIXÒ S'ADHEREIXEN A UN MANIFEST QUE PRETÉN QUE EL CATALÀ (ENTRE ALTRES LLENGÜES) SIGUI RELEGAT I MENYSPREAT. SI ELS CATALANS ENS UNÍSSIM PODRÍEM ACONSEGUIR FER- NOS RESPECTAR; EN EL SEU DIA HO VAM ACONSEGUIR AMB LA MARCA 'PASCUAL', ARA ÉS HORA D'IMPEDIR QUE AQUESTS FEIXISTES QUE NO ENTENEN EL QUE SIGNIFICA EL RESPECTE A UNA LLENGUA IGUAL DE VÀLIDA QUE LA SEVA (AMB LA DIFERÈNCIA QUE ELLS ENS LA IMPOSEN A NOSALTRES), NI CONTEMPLEN UNA DIVERSITAT
CULTURAL, ENS SEGUEIXIN PRENENT EL PÈL. JA ESTÀ BÉ QUE ENLLOC D'ESTAR-NOS AGRAÏTS, VAGIN EN CONTRA NOSTRA ES CREUEN QUE PODEN TRACTAR- NOS AIXÍ I QUE DAVANT D'UN ATAC CONTRA LA NOSTRA LLENGUA ENS QUEDAREM IGUAL?? DEMOSTREM- LOS QUE NO I QUE HAGIN DE RECTIFICAR!!

DESPRÉS DE PATIR DIA RERE DIA LES BARBARITATS DE LA COPE, ETC. A SOBRE AIXÒ?? JA N'HI HA PROU!

5 comentaris:

Anònim ha dit...

No és que ningú faci res, és que la gent no s'assabenta de la notícia.
I tampoc crec que apaguin la tele, tele 5 té programes entretinguts, que no et fan pensar, i la gent, (siguin qui siguin), quan veu la tele no vol pensar...

Com va dir Groucho Marx " Trobo la tele molt educativa, cada vegada que algú l'encén, em retiro a altra habitació i llegeixo un llibre" ( si pot ser d'escriptors assenyats i antifachas)
erp trec, staticilef

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Són petites accions que es poden fer notar molt. però no cal fer campanyes quan un atac és tan evident: ningú t'ha de dir que no llegeixis "El Mundo" ni escoltis la COPE, oi? Sentit comú, únicament.

Ara només falta que arribi la TDT amb els seus innombrables canals basura, i almenys tindrem més on triar... per seguir veient teleescombraries.

Anònim ha dit...

Parlant seriosament, cal iniciar un nou Manifiesto, el "Manifesto for a common language", reclamant la cooficialitat de l'anglès a tots els nivells en tots els països de l'Unió Europea, com a nexe comú, i no marginador respecte les llengües dels estats. Els arguments només cal copiar-los tal qual del Manifiesto.

xiuxin ha dit...

Amb la imposició institucional del català, no hi ha cap trauma de pèrdua de drets , pels que venen de Madrid pot ser sí, peró la questió és... venen a donar diners o a guanyar-se la vida? (si als funcionaris no els agrada, que no vinguin!), l'unic problema real són les faltes d'ortografia que fan els universitaris en castellà.

El fet d'estudiar en català no empobreix, sino que enriqueix, la llengua més difícil d'aprendre és la segona, a partir d'aquesta és més fàcil aprendre una tercera, quarta o cinquena llengua, jo als 13 anys parlava fluidament(sino correcta)el francès, als 16 vaig decidir que calia aprendre l'anglès, tot i aprenent l'italià amb els "radioamatori", i a l'any els parlava amb fluidesa...

La realitat a Catalunya és que el castellà que segons Madrid està tant en perill, domina el 90% de la parla al carrer (els altres catalans ja són més del 80%), el 70% de la venda de llibres, el 78% de la TV analógica, el 88% de la TDT, el 96% de la TV de pagament, el 95% de la multimedia, el 100% dels videojocs.

El meu fill és xinès i ha après el castellà jugant a videojocs i veient la tele, de l'oferta "imposada" per la Generalitat. Dues noies xineses estudien a la Universitat (es van examinar en castellà), els professors donen les classes en català o castellà i elles fan els treballs en castellà i no passa res. Igual que els nens a l'escola els mestres fan servir el castellà a discreció.

Aneu al Corte Inglés, Cortefiel, Zara, Carrefour, Alcampo (on oferien cava no catalán), el 99,9% dels dependents (encara que estudien en català) fan servir com llengüa vehicular el castellà. Planeta s'ha fet multimil.lionaria editant en castellà, les distribuidores de cine no doblen en català per que perden taquilla, cal una prova més evident de que el que necessita protecció és el català i no el castellà!

Unknown ha dit...

Seria bo que la gent d'Andorra, on s'emet aquesta cadena sabes aixó, potser així la gent de SOM (Telefonica d'Andorra) tallaria l'aixeta a aquesta cadena.

Crec que és la millor manera de fer una mica de pressió.

Jo ho comentare per allí a veure si hi ha sort